Ca. 90 foto- og naturinteresserte deltok på Haugesund fotofestival i Lille Maritim 26.-27. januar 2018.

Fredag kveld startet Odd Jostein Fabrin og Pål Kønig fra Haugaland fotoklubb bildevisningen med motiver fra vakre Vest-Karmøy og fra spennende motorsykkeltur i Sentral-Europa. 

Deretter hadde eventyrer Moa Hundseid bilde- og videopresentasjon fra sine mest spennende ekspedisjoner til flere kontinenter de siste årene. Hun fortalte med innlevelse, humor, men også med et visst alvor om forberedelser og gjennomføring av skiturer og klatring i svært krevende terreng; bl.a. i Himalaya (Manaslu 8163 m.o.h.). I april 2018 returnerer hun til Nepal for å bestige Mount Everest. Planen er å stå på toppen medio mai. Det var mange deltakere som kom med relevante spørsmål til Moa etter foredraget. Vil tro at samtlige i Lille Maritim ble imponert av 24-åringen fra Vikedal.

Fotograf og Olympus-ambassadør Dag Spant viste noen av sine fantastiske gatefoto-bilder fra flere land. Vi fikk bl.a. se bilder av en rekke spennende og fargerike personer, fra en bisarr festival i en spansk småby og av spesiell arkitektur fra finansområdet i Paris. Spant fortalte at normalt benytter han lite utstyr når bilder av personer i byområder blir eksponert, og at "auto" som regel er aktivert på kamera. Han var så engasjert at foredraget ble nesten dobbelt så langt som planlagt. 

Bjørn Joachimsen var hyret inn av Haugaland fotoklubb, og han hadde to foredrag lørdagen. Først viste han en rekke bilder med temaet "På skattejakt i naturen". Det var storslåtte landskapsbilder fra bl.a. Vesterålen og Lofoten, men også av detaljer utendørs. Noen av landskapene hadde kun informasjon fra midtre del av histogramskalaen, m.a.o med lav kontrast, og Joachimsen understreket at det ikke alltid er nødvendig å "strekke" bilde i etterbehandlingen. Senere på lørdagen kom han med svært nyttige Lightroom-tips og viste bruken av redigeringstastaturet Loopdeck.

Butikksjef på Stavanger foto Arnt Ove Jøsang benyttet mye humor da han fortalte deltakerne om sin fotograf-historie; fra reklame til naturfotograf. Om prosjekter som var vellykkede, men også om de som ikke umiddelbar ble noen suksess. Likevel så vi raskt at målretta innsats har gitt svært gode resultater både fra kamuflasjehyttene og med bruk av kamera som utløses via bevegelsessensorer. Noen av kongeørn-bildene fra indre Rogaland sitter godt festa på netthinna. 

Arrangør Jan Kåre Ness viste mer enn 450 bilder fra sitt 2017-prosjekt: "207 fuglearter i Haugesund kommune". Målet ble aldri oppnådd, men mange tusen bilder ble arkivert fordi minst to kamera alltid var med på de kortreiste turene i hjemkommunen. 

I ene pausen lyttet ca. 30 personer til informasjon om den nettbaserte naturdatabasen Artsobservasjoner.

Stavanger foto hadde stand i foajeen lørdagen, og de aller fleste var nok "innom" en eller flere ganger.

Knut Ivar Skogland og Steinar Røgenes vant fotokonkurransene.

De fleste av deltakerne var fra ytre Haugalandet, men det var også gjester fra Bryne i sør til Bergen i nord og Odda i øst. 

Lille Maritim leverer som alltid "varene" både på teknikk og komfort.

Foto: Moa Hundseid

Foto: Bjørn Joachimsen

Foto: Jan Kåre Ness

Takk til støttespillere

haugesundfoto.no

Stavanger foto